Mariusz Pieterwas
Właściciel i Szef kuchni w gdyńskiej restauracji Krew i Woda od 2015 r., którą otworzył wraz z żoną po wielkim sukcesie małego bistro Multi-Food.
Wcześniej pracował jako Szef kuchni w Sopockiej White House Restaurant & Lounge, gdzie w 2012r jako pierwszy Szef kuchni na Pomorzu i piąty w kraju otrzymał rekomendację Slow Food Polska oraz wziął udział w kolacji Wine and Food Noble Night.
Przed sopocką restauracją tworzył gdańską restaurację Metamorfoza, w której promował kuchnię regionu z produktów ekologicznych, połączoną z elementami kuchni molekularnej.
Stworzył w niej wiele projektów m.in. Kulinarna podróż w czasie – tradycje kuchni Gdańskiej.
Brał udział w projektach z Polską Akademią Dzieci ( z którą jest związany do dziś ), na Politechnice Gdańskiej z Dr. Agatą Hoffman i Iwoną Guzowską. Angażował się w projekty dla domów dziecka i dzieci niepełnosprawnych z Galerią Pionova z Gdańska.
Z-ca szefa kuchni w hotelu Bryza w Juracie.
Pracował również w Wierzynku i w restauracji Szara na krakowskim rynku.
Zanim w 2006r. wrócił do Polski, spędził 5 lat w krajach Europy zachodniej. Doskonalił swoje umiejętności między innymi w wyróżnionej gwiazdką Michelin restauracji Bohemia na Jersey na kanale La Manche. Był Szefem kuchni hotelu Bella Luce na wyspie Guernsey. Executive Chef dwóch restauracji w Walii The Lamb Inn oraz Candy Licensed Restaurant jednocześnie. Zastępca szefa kuchni w Milton Hill House **** w Oxfordzie oraz Szef kuchni w Londyńskim The Swan. Szef kuchni w Niemczech w restauracji Zur Sonne we Frankfurcie.
Gotował także w Hiszpańskich restauracjach w Barcelonie i na wybrzeżu Costa Brava, gdzie rozpoczął swoją zagraniczną przygodę w wieku niespełna dwudziestu lat